Skip to Content

AVG en GDPR in open banking

  • 29-08-2024
  • 5 min

Met Open Banking krijgt u eenvoudig inzicht in de banktransacties van uw klanten. Vanwege de privacygevoelige aard van de gegevens is het belangrijk om hier volgens de regels mee om te gaan. Daarom hebben wij dit ook goed geregeld in onze software. In deze blog vertellen we u meer over de mogelijkheden die het open banking platform EnableNow biedt in het kader van de AVG.

Je kan de data van een klant pas inzien, als je klant daar via ons platform expliciet toestemming voor geeft. Toestemming heet in open banking termen een ‘consent’. Volgens de regelgeving van dit moment (2024) krijg je 180 dagen lang inzage in de rekening. Daarna moet er opnieuw toestemming gevraagd worden. Bij EnableNow tonen we standaard de transactiehistorie van de afgelopen 1,5 jaar. Je kan de verzamelde data inzien via een van onze portalen of ophalen via de API en zelf opslaan.

AVG instellingen

Binnen ons platform hebben we verschillende opties om het AVG proces te automatiseren.

Standaard verwijderen we alle data van eenconsent na 1 jaar. Je kan eenvoudig positief afwijken van de standaard. Op ons platform kan je het precieze aantal dagen selecteren waarna we de data automatisch mogen verwijderen. Langer dan een jaar kan niet, eerder wel.

Je kan de regie ook zelf in handen nemen, door ons platform te koppelen aan je eigen software. Via onze API kan je een consent en bijbehorende data per direct laten verwijderen. Sommige klanten wissen de data bijvoorbeeld al direct na ontvangst en validatie.

De laatste optie die we bieden is het handmatig verwijderen via onze portalen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt door klanten met kleinere volumes.

Klant behoudt de regie

De regelgeving is heel eenvoudig. De data die een klant met je deelt, blijft altijd eigendom van de klant.

De toestemming tot inzage kan een klant op elk gewenst moment intrekken. Dat betekent concreet dat je vanaf dat moment geen nieuwe transacties meer kan ophalen. De data die je tot op dat moment hebt verzameld, mag je wel bewaren. Wanneer een klant zich meldt met het verzoek de historische data te verwijderen, dan ben je verplicht hier gehoor aan te geven.

Doe wat je belooft

Wees eerlijk en transparant in je communicatie naar de klant en boven alles, doe wat je belooft. Leg in je voorwaarden duidelijk uit waar je de data voor gaat gebruiken, hoe lang je de data bewaart en welke rechten je klant heeft en hou je daar ook aan. De klanten die bij ons het hoogste scoren op conversie, hebben met elkaar gemeen dat ze de informatieverstrekking op dat gebied pico bello op orde hebben.

Wil je meer weten over hoe jij binnen jouw bedrijf de Open Banking AVG proof kan implementeren? Neem contact met ons op.

Lees verder

Blog image
  • 03-07-2024
  • 3 min
EnableNow toegelaten tot Microsoft for Startups Founders Hub

EnableNow, de toonaangevende speler op het gebied van Open Banking, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. We zijn toegelaten tot de Microsoft for Startups Founders Hub, een programma dat ondernemingen ondersteunt bij hun groei en innovatie.

Lees meer
Blog image
  • 06-06-2024
  • 2 min
Xander Smit benoemd tot Chief Compliance Officer bij EnableNow

We zijn trots dat we kunnen melden dat Xander Smit benoemd is tot Chief Compliance Officer bij EnableNow. Hiermee treedt Xander toe tot het bestuur van EnableNow.

Lees meer
Contact

Ontdek de mogelijkheden van Open Banking voor jouw organisatie!

Heb je vragen over open banking, PSD2 of interesse in onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

073 - 2340069Neem contact op